pyszne babeczki chai latte {delicious chai latte cupcakes}

Hej! Jak tam nastroje w pierwszy grudniowy piątek? Zapraszam dzisiaj na szybciutkie babeczki, które wypełnią cały dom zapachem przypraw, a do ich przygotowania nie jest potrzebne ani dużo czasu, ani arsenał urządzeń kuchennych :) Z podanych proporcji wyjdzie ok 20-24 babeczek, które świetnie się mrożą (przed dekorowaniem), spokojnie można więc upiec je teraz, gdy grafik przedświątecznych przygotowań nie pęka jeszcze w szwach i rozmrozić oraz udekorować przed samymi świętami. Z drugiej strony, naprawdę ciężko im się oprzeć w te chłodne, grudniowe dni ;) A podane z bitą śmietaną do złudzenia przypominają smakiem chai latte!

Składniki:

440 ml mleka

8 torebek czarnej herbaty

2 łyżeczki octu jabłkowego

320 g mąki

4 łyżki skrobii ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka soli

4 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki mielonego kardamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

160 ml oleju

320 g cukru

2 łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mleko ustawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy aż się zagotuje, zestawiamy z ognia, wrzucamy herbatę i zostawiamy do naciągnięcia na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy herbatę z mleka dokładnie ją wyciskając. Sprawdzamy poziom mleka- jeśli jest mniej niż 440 ml dopełniamy świeżym mlekiem. Dodajemy do mleka ocet jabłkowy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie obie mąki, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiewamy przez sitko, dodajemy  cukier i dokładnie mieszamy (ja zawsze robię to trzepaczką do jajek- gdzieś wypatrzyłam, że dzięki temu jeszcze lepiej ”napowietrzamy” mąkę). Po 10 minutach do mleka dodajemy olej i aromat waniliowy, mieszamy. Następnie wszystkie mokre składniki mieszamy z suchymi, do połączenia na gładką masę. Napełniamy foremki wyłożone papilotkami do 2/3 wysokości i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut, do ”suchego patyczka”.

Po wystudzeniu dekorujemy. Ja swoje babeczki tym razem udekorowałam niezniszczalną bitą śmietaną i malutką piernikową gwiazdką, całość leciutko oprószyłam cynamonem. Pyszne byłyby też skropione domowym karmelem! Gorąco polecam!

PS. A na journal your december dziś pierniczkowo!

PS2. Jeśli komuś babeczkowe słodycze nie starczą, to Jasz zaprasza na szydełkowe cukierki :)

2 thoughts on “pyszne babeczki chai latte {delicious chai latte cupcakes}

  1. jaszmurka

    Jakoś w tym roku ciężko mi się zabrać za pieczenie czegokolwiek :/ Sama nie wiem dlaczego! Muszę spiąć tyłek i zrobić pierniczki :P może na muffiny też czasu starczy ;)
    Ściskam! :*

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s