Walentynkowe babeczki truskawkowe {Valentine’s Day Strawberry Cupcakes}

Hej! Po pierwsze dziękuję Wam za wszystkie maile i miłe słowa na temat walentynkowych kuponów! Strasznie się cieszę, że tak Wam się spodobały i pewnie w najbliższym czasie wrzucę tu kolejny drobiazg :):) A na chwilę obecną zapraszam na kolejną porcję babeczek! Tym razem w walentynkowych kolorach, czerwono-różowe.. truskawkowo-truskawkowe babeczki! Najfajniejsze jest to, że możecie użyć do nich mrożonych truskawek, więc to smakołyk na każdą porę roku. Są pyszne, lekkie i naprawdę mocno truskawkowe, dla mnie obok babeczek chai latte zdecydowany numer 1!

Hey! First of all, thank you so, so much for all warm comments and e-mails about freebie coupons! I’m so happy that you liked them and I really,really hope you will make good use of them today, and keep watching out because I’m preparing another little printable for you:) But for now, I’d love to invite you for a delicious Valentine’s Day Strawberry Cupcake! You could use frozen strawberries to prepare them, so you don’t need to wait for summer to enjoy them! They are delicious, light and really, really strawberry flavour:) The best ones for me (next to chai latte cupcakes)

Składniki (ciasto):

przepis na ciasto z allrecipes 

8 truskawek (mogą być świeże lub rozmrożone,blenderem robimy z nich puree, którego powinno wyjść ok 175ml, jeśli potrzeba dodajemy 1 lub 2 truskawki)

2 jajka

200 g drobnego cukru

75ml oleju

1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

200 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

6 łyżek budyniu śmietankowego

2 krople czerwonego barwnika w płynie (niekoniecznie)

Przygotowanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i przygotowujemy formę do muffinek.

2. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i budyń

3. W dużej misce miksujemy jajka, cukier, olej, wanilię, skórkę cytrynową i puree truskawkowe aż wszystko ładnie się połączy, dodajemy przesiane suche składniki i ewentualnie kilka kropli barwnika,mieszamy wszystko dokładnie

4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 23 min (po 20 min sprawdzając!), do uzyskania ”suchego” patyczka, po upieczeniu zostawiamy do kompletnego wystudzenia

Składniki (krem truskawkowy, wypełnienie babeczek)

przepis Sprinkle’s

1/2 szklanki miękkiego masła

1 szklanka zmiksowanych truskawek

3 1/2 szklanki przesianego cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

1. Podgrzewamy zmiksowane truskawki na małym ogniu do momentu aż zmniejszą swoją objętość o połowę, studzimy

2. Miksujemy masło, cukier puder i wanilię przez kilka minut, aż całość będzie lekka i puszysta. Dodajemy truskawkowe puree. Ważne, aby robić to powoli, dodajemy łyżeczkę, po łyżeczce, aż do momentu gdy nasz krem osiągnię konsystencję idealną do wyciskania lub rozsmarowywania.

3. W wystudzonych babeczkach wycinamy małą dziurkę (tu możecie zobaczyć jak) i wypełniamy ją przygotowanym kremem truskawkowym. Całość ozdabiamy bitą śmietaną i kawałkami truskawek.

Smacznego kochani! Słodkiego Dnia!

For my English speaking readers! You will find the cake recipe on allrecipes. The strawberry filling inside the cupcake comes from Martha’s recipe and they are topped with fresh whipped cream and strawberries! Have a sweet day guys!

5 thoughts on “Walentynkowe babeczki truskawkowe {Valentine’s Day Strawberry Cupcakes}

  1. carrantuohill

    mniam mniam ;-)

    a kupony wymiatają, ja pare lat temu tez coś w tym stylu zrobiłam juz mojemu byłemu, nie z taka oprawa, ale był BARDZO zadowolony, w portfelu nosił i sie wszystkim kolegom chwalił ;-)

    Reply
  2. worqshop Post author

    carran :) ja swojemu też dam w tym roku, chociaż wypisane tak, żeby nam pasowało ;) też mu się pomysł podoba:P
    noomiy:) :* rzeczywiście są cudne, może się skusisz na pieczenie?:>

    Reply
  3. ogryzek

    też miała truskawki kupić i czekoladowe founde zrobić, ale że niedawno mieliśmy grype żołądkową i lekarka zabroniła owoców do końca tygodnia to się musiało obyć :/

    A Twoje babeczki cudne :)

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s