Czy znacie klasyczny deser banoffee pie? Ja spotkałam się z nim po raz pierwszy w Anglii i od tej pory jest na mojej liście ulubionych osładzaczy życia :) To połączenie ciasteczkowego spodu, warstwy tofi, bananów i bitej śmietany, więcej o jego histori i pochodzeniu możecie przeczytać na blogu Dorotki. Jest to strasznie słodki ulepek, ale jaki pyszny! Dzisiejsze babeczki są nim mocno inspirowane.Bananowe ciasto wypełnione jest tofi i przykryte czapą bitej śmietany ozdobioną kropelkami czekolady i kawałeczkiem… no tak tofi! Tuż przed serwowaniem możecie dodatkowo ozdobić je plasterkami banana.. mrr..
Do you know banoffee pie? First time I came across this lovely dessert in England and since than I’ve been in love with it. It’s really (one of) my numbers 1 if it makes sense:) Today’s cupcakes are inspired by it. You will find here banana cake filled with toffee sauce and topped with a decent portion of whipped cream decorated with chocolate and.. yes why not, a bit more toffee! You could also top it with sliced banana just before serving! (go to the bottom for recipe info please!)
SKŁADNIKI (na 18 babeczek)
100 g margaryny
230 g cukru (pół na pół biały i brązowy)
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
225g bardzo dojrzałych bananów,obranych i zmiażdżonych widelcem
2 łyżki mleka+2 łyżki jogurtu wymieszane
puszka tofi/masy krówkowej
czekoladowe kropelki
ewentualnie banan do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przygotowujemy formę do muffinek i odstawiamy na bok
W misce przesiewamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól
W oddzielnej misce mieszamy banany, mleko z jogurtem, wanilię i jajka
W misie miksera ucieramy masło na puszystą masę, stopniowo cały czas ucierając dodajemy cukier. Po dokładnym wymieszaniu i połączeniu składników dodajemy zawartość miseczki z bananami i dalej miksujemy (może to wyglądać dość zupowato, ale po dodaniu mąki całość się wyrówna i ładnie połączy), dodajemy mieszankę mąki i dokładnie mieszamy.
Napełniamy foremki do 2/3 wysokości, pieczemy 15-20 min do czystego patyczka. Studzimy.
W każdej babeczce wycinamy otwór (tu zdjęcie) i wypełniamy go masą tofi. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i według uznania dodatkowym tofi, czekoladą lub plasterkami banana
to my English speaking readers: to make banana cake simply follow these directions. After cooling them down fill the middle with toffee or dulce de lache and top up the cupcakes with fresh whipped cream, some more toffee, chocolate sprinkles and if you wish some sliced banana (make sure to do it in the last minute before serving, otherwise banana might get a bit black!)
źródło przepisu/recipe source: ALL RECIPES
Kasiu, codziennie, już od jakiegoś czasu miejsc, które tworzysz jest dla mnie wielką inspiracją.
Tak na prawdę jestem pełna podziwu Twojej wszechstronności. Wszechstronności twojego stylu, które pojawia się w tylu dziedzinach życia.
Lubię Twoje prace. Niektóre scrapy są p prostu profesjonalne, z serca. Na prawdę dobre!!
Masz w sobie tyle energii. Tworzysz takie małe, piękne rzeczy na co dzień.
I Twoje słodkości. Sama spędzam ostatnio czas w kuchni. A u Ciebie
widać takie piękne dekoracje, wykończenie.
I inspiracje. Dzięki Tobie odwiedzam dużo miejsc, o których wcześniej nie widziałam.
Dodajesz energii . Tak po prostu, i w pracach, i w życiu.
Życzę Ci dużo dobrego!
Pozdrawiam ciepło
jeju… bardzo dziękuję za tak wiele pięknych słów :) czerwienię się po czubki uszu i obiecuję starać się jeszcze bardziej żeby na te wszystkie komplementy zasłużyć :)
nie znałam, ale już wpisuję do zeszytu i na pewno skorzystam!:)
super! naprawdę gorąco polecam :)
tymi kulinarnymi postami robisz mi strasznie duzo apetytu! Nie dosc ze smakowite wypieki to jeszcze zdjecia doskonałe!
no to bosko, efekt zamierzony :) dziękuję!