czekoladowo-truskawkowe babeczki na długi weekend {chocolate-strawberry cupcakes for spring break}

Co prawda u nas długiego weekendu NIE MA (ale za to będziemy 3maja świętować Faba urodziny, ha! szukam pomysłów na smakołyki), ale pomyślałam, że podrzucę Wam małą weekendową pokusę :) Co powiecie na babeczki- mocno czekoladowe, wilgotne, pachnące przełożone kremem i podawane ze świeżymi truskawkami? Taki wariant babeczek- bez kremu na górze świetnie spisze się na majówkowym pikniku a jeśli nie macie takiego w planach no to tradycyjnie- kawusia (a na zdjęciach szklanka mleka…ahhh) +babeczka to też niezastąpiony duet :)

My friends and family in Poland are kciking off the loooong weeeeekkend right now. I’m jealous. I loved these long weekend when I was a child. So I thought, I would tempt them a bit to use their free time and bake some cupcakes! Wow, what would you say about chocolate cake with creamy filling AND fresh strawberries? Sounds good? It tastes good too, believe me! These little guys are great to be taken for picnic or you could just enjoy them with cup of coffee or glass of cold milk!

Wykonanie tych babeczek to bułka z masłem. Możecie użyć swojego ulubionego przepisu na czekoladowe ciasto, ja zawsze sięgam po ten sprawdzony, ukochany i niezawodny od Annie. Po wystudzeniu babeczek należy ściąć im czubki i posmarować dolną część kremem- może być bita śmietana lub jeśli wolicie krem bardziej maślany (ja wybrałam dla odmiany ten drugi), na wierzch możecie ułożyć pocięte w plasterki truskawki, następnie przykrywamy odciętą babeczkową czapeczką :) Ja na czubku zdecydowałam się jeszcze na mały kleks kremu i truskawę. Przed samym podaniem możecie dodatkowo oprószyć wierzch cukrem pudrem. I już :)

The best thing is theye are really easy to make! You can use your favourite cholocate cupcake recipe but I always go for the one from Annie’s eats. After you bake your cupcakes let them cool down and cut the tops with a sharp knife. Than prepare you filling- you can go for simple whipped cream or if you want something rich vanilla buttercream is a perfect match! Spread the filling on top of the cake, decorated with few slices of ripe strawberries and cover. Tadam, done! If you feel like you can do a little blop of cream on the top of your cupcake and stick half strawberry to it. It looks (and tastes) great! Just before serving you could also sprinkle with a bit of icing sugar!

Lubię ten sposób przygotowywania  babeczek, sprawdza się zwłaszcza gdy nie macie czasu lub ochoty na wymyślne zabawy z wyciskaniem kremu szprycą :) Może macie jakieś ulubione kombinacje smakowe w babeczkach, których jeszcze tu nie było? Szukam pomysłów na eksperymenty :)
A jak na razie- miłego majówkowego lenistwa moi mili :) zazdroszczę Wam O-KRO-PNIE!
I love preparing cupcakes this way- it’s less fuss, if you don’t fell like pipping the icing (and then cleaning your stuff..) this is a perfect way! Ok, so now question time:) I’m looking for some new, experimental cupcakes, do you have any ideas?

3 thoughts on “czekoladowo-truskawkowe babeczki na długi weekend {chocolate-strawberry cupcakes for spring break}

  1. antilight

    ojj, piekne babeczki i piekne zdjęcia! No po prostu natychmiast zrobiłam się głodna na takie pyszności.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s