ciasteczka owsiane z masłem orzechowym {oatmeal cookies with peanut butter cream}

Dawno nie pokazywałam tu nic smakowitego do jedzenia- a przecież u nas je się na okrągło domowe różności :) Wychodzę z założenia, że jeśli mamy jeść słodyczje, to wolę zrobić je sama w domu- od jakiegoś czasu zgadzamy się z Fabem, że kupne desery są nieco rozczarowujące i po tym jak skusiliśmy się na wizytę w kawiarni przed wyprawą po mój tatuaż gdzie dostaliśmy 2 ciacha- wielkie jak ziemniaki i smakujące jak… ziemniaki zdecydowanie wybieramy domowe. Blogi, pinterest, internet pękają w szwach od przepisów i zawsze można znaleźć coś nowego do wypróbowania. Czasem ten moment pomiędzy znalezieniem, a zrobieniem trwa dłuuuggoo, a czasem kilka chwil. Tak było w przypadku tych owsianych ciasteczek przełożonych lekkim kremem z masła orzechowego! Może więc przed weekendem skusicie się na te dość ‘niewinne” ciasteczka?

It’s been a while since we agreed with Fab that eating out CAN be a little bit dissapointing. We try now not to spend money on store bought sweets, cakes and biscuits- instead I happily make them at home. I think it was when we went for coffee and cake before my tattoo session and we got huge cakes tasting like… yees like what? nothing too special, nothing too fancy, definitely nothing better than what we can make at home. So I keep browsing blogs, Internet and most of all Pinterest for inspirations for new yummy treats for us to try and sometimes the idea takes months to happen in our kitchen but the other recipes are so amazing that I go and try them straight away. That was the case with this cookies! Maybe you will also try them?

Orginalny przepis na nie znajdziecie na stronie Joy the Baker  (co prawda po angielsku, ale google z pewnością pomoże, a jak nie to piszcie w komentarzach o problemach). Są wystarczająco słodkie, lekko chrupiące, ale i tak hitem okazało się kremowe wypełnienie z masła orzechowego- cudnie komponowało się ono z ciasteczkami i… tradycyjnie kubkiem kawy :)

The recipe comes from Joy the Baker. I loved this cookies from first sight. And after baking… oh boy… they’re sweet enough. A little bit crunchy outside and cheewy inside. But the best was the creamy peanut butter filling! They were so perfect with my cup of coffee!

Bardzo lubię takie przepisy, przepisy na smakołyki, które można przygotować w kilka minut, wstawić do piekarnika i zająć się swoimi sprawami, aby po chwili przypomnieć sobie o nich przez zapach, który zaczyna wypełniać mieszkanie :) Ja upiekłam je dla nas z połowy porcji, a i tak wyszedł spory talerz :) Jeśli uda Wam się nie zjeść wszystkiego na raz to powiem cichutko, że po przełożeniu ciastek kremem warto schować je na chwilę do lodówki- po schłodzeniu są jeszcze smaczniejsze :)

I love recipes which I can whip up in few minutes, than stick product to the oven and go back to my stuff just to get an amazing reminder about what’s going on when the smell of freshly baked gooddies starts feeling our home. I baked cookies for us from half of the portion and we ended up with a big plate full of cookies. If you manage not to eat all at once you might want to stick your sandwich cookies to the fridge- they are even better when a bit chilled! 

Smacznego kochani! Zajrzyjcie później, mam coś jeszcze przygotowane do pokazania!

Bon apetit! And come back later, there will be a bit more in here today!

6 thoughts on “ciasteczka owsiane z masłem orzechowym {oatmeal cookies with peanut butter cream}

  1. cal

    Wyglądają PYSZNIE!!. Widzę ze mamy takie same same poglądy na temat jedzenia, robienia i kupowania słodyczy ;). Też jestem zdania że lepiej zrobić coś w domu.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s