Czy w Polsce zaczął się już sezon truskawkowy? Tak przeglądając blogi i podczytując co piszecie wydaje mi się, że nawet jeśli nie do końca, to już czeka za rogiem. W naszej sferze klimatycznej cieszymy się nimi już od jakiegoś czasu, ale teraz naprawdę i cena i SMAK zachęcają do zakupów. Zdążyliśmy już się trochę przejeść truskawkami ”po prostu”, zaczęłam więc z nimi eksperymentować :) Dzisiaj zapraszam na prostą truskawkową piankę- szybki i smaczny deser, lekki, bez pieczenia, idealny na letnie dni:)
Has the strawberry season already strted in your countries? In Turkey we’ve been enjoying strawberries for a while now, but just recently they became really cheap, and really really sweet and delicious! After first few weeks when we were just eating fresh strawberries I started experimenting and today I want to share with you a receipe for strawberry mousse- light and quick, so yummy and easy to make!
Składniki (na 5-6 porcji jak na zdjęciu)
– 4 łyżeczki żelatyny
– 400 g puree z truskawek + kilka umytych i pokrojonych truskawek do dekoracji
– 200 ml słodkiej śmietanki
– 4 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
– 125 g jogurtu
Przygotowanie:
żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia. W tym czasie śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce (nie powinna się zagotować, u mnie rozpuszcza się w 15 sekund!, trzeba pilnować!), studzimy, mieszając co jakiś czas- trzeba uważać, aby nie przegapić momentu gdy zaczyna gęstnieć. Śmietanę, jogurt i truskawkowe puree łączymy ze sobą w misie miksera. Dodajemy 1 łyżkę wymieszanej masy do ostudzonej żelatyny i energicznie mieszamy, aż obie substancje się połączą, następnie zawartość miseczki wlewamy do misy pracującego miksera, na jego mieszadła, łącząc wszystko ze sobą. Wylewamy do salaterek i dekorujemy pokrojonymi truskawkami, trzymamy w lodówce do stężenia.
Ingredients (for 5, 6 portions)
– 4 tsp gelatin
– 400 g strawberries, mashed + some strawberries to decoration
– 200 ml whipping cream
– 4 tbsp real vanilla sugar
– 125 g yoghurt
Preparation:
cover gelatin with a little of cold water and let it soak, in the meantime whip your cream with vanilla sugar. When gelatin is soaked melt it in microwave (but don’t let it boil, for me it usualy takes 15 sec to melt gelatin, keep watching!), than cool it down mixing from time to time so it won’t get stift. Mix whipped cream with yoghurt and mashed strawberries in the bowl of an electric mixer. Take 1 spoon of this mixture and mix it with gelatin, than switch mixer on and while working pour the gelatin mixture over mixer attachments in the mixing bowl. Don’t stop the machine, so you will end up with nice and smooth mousse. Mix everything well and divide to the serving bowls. Decorate with some strawberries. Keep in the fridge for few hours until nicely set.
brzmi przepysznie :)
mmm, zapisuje sobie jak już przyjadą na rynek lokalne truskawki :)
Mrrr.. brzmi pysznie :) Truskawki narazie jeszcze hiszpańskie, ale już czekam na te pachnące, swojskie, z maminego ogródka. Poza tym masz cudowne te miseczki :)
dziewczyny koniecznie próbujcie, ale właśnie ze słodziutkich truskawek, bo jak widzicie cukru zbyt wiele tam nie ma więc truskawki muszą być mega dojrzałe i pachnące!