Z okazji Dnia Mamy mam dziś dla Was nowe babeczki :) Babeczki na widok których większość osób przeciera oczy ze zdumienia:) Przyznacie, że wyglądają niesamowicie?:) Od dawna podglądam zagraniczne blogi i uwielbiam babeczki jako alternatywę dla dużego ciasta czy tortu, ale te według mnie niejeden weselny tort BIJĄ na głowę!
As today we celebrate Mother’s Day in Poland I have a little sweet surprise for you! :) I made some WOW cupcakes a while ago, and you must admit that they look impressive! People usually can’t believe that they’re cupcakes when they see them! I believe they could be a great change for a wedding or bithday cake, aren’t they pretty?:)
Baza to moje ulubione i sprawdzone ciasto na babeczki truskawkowe. Co ważne, możecie tu wykorzystać też mrożone truskawki, ale teraz w sezonie świeże i pachnące są najlepsze!
To bake a base I followed my favourite recipe for strawberry cupcakes. What’s the best you can use frozen strawberries to bake it, so you can use this recipe any time of the year!
Wykonanie róży z kremu też nie jest żadną filozofią- jedyne co będzie Wam potrzebne to odpowiedni krem (u mnie niezastąpiona bita śmietana) i dobra końcówka- tyłka do wyciskania kremu. Do dekoracji tych babeczek użyłam tyłki Wilton w kształcie dużego płatka. Później to już tylko chwila praktyki i ćwiczeń w wyciskaniu kremu. Na youtubie znajdziecie masę filmów z podpowiedziami, a po kilku próbach wpadniecie we własny rytm dekorowania :)
And the ost interesting and fun part- icing roses! They are actually so easy to make! You will need a good icing (I use my secret ingredient whipped cream) and a special tip for your pipping bag- to make those roses I used Wilton127 tip. And that’s it! You can find dozens of videos on youtube sharing tips and tricks on HOW TO pip the icing and than you just need to practice a little and I promise after a while it’s all easy-peasy!
Gorąco polecam taką babeczkową zabawę z efektem WOW :) A wszystkim mamom (mojej szczególnie!!) w dniu ich święta jeszcze raz wszystkiego najlepszego!! :)
It’s really fun to make cucpakes like this- you should try:) And once again- happy Mother’s Day to all mums around (especially to mine!)
o żesz! ja chcę taką!!!!!
ojacie. nie wierzę, że umiałabym trachnąć taką różę. arcydzieło
Chyba sobie żartujesz, że to tylko bita śmietana! Jejuś, jesteś neisamowita, te róże są tak realistyczne. Istna z Ciebie mistrzyni babeczek.
ZGadzam się, że takie babeczki biją na głowę spora ilość tortów :)
nie no nie gadaj że to śmietana!!!?? WOOOOWWWW!:D myślałam że jakiś marcepan czy inna masa:) No miszczostwo normalnie!
Kasiu, wyglądają rewelacyjnie!!! Gratuluję wykonania!
OMG!!! no ja to musze sie kiedys do ciebie wprosic na te wszystkie pysznosci ;p
babeczki wygladaja niesamowicie !
cieszę się, że tak bardzo Wam się spodobały! Z dobrą tyłką do wyciskania naprawdę łatwo je zrobić, musicie tylko troszkę popróbować i poczekać aż śmietana będzie wystarczająco sztywna. Najwyżej jak nie wyjdzie to zgarnąć z powrotem do worka i jeszcze raz, próbować do skutku :) dla efektu WOW bardzo, bardzo warto :D
czy dodajesz coś co smietaty czy tylko ją ubijasz?Jakiej sietany używasz 30% czy 36% ja prubowałam mi nie wychodzi smietana nie jest dostatecznie gęsta.
Prosze o odpowiedz i dziekuję.
moja śmietana ma 30%, spróbuj tego przepisu, działa wspaniale :) http://allrecipes.pl/przepis/847/sztywny-krem-z-bitej–mietany.aspx
Jakie piękne !siostra myślała , że żywe ;D mam tylko pytanie co do tego przepisu na krem : w jakiej temperaturze rozpuszcza Pani tą żelatynę w mikrofalowce ? Bo nie bardzo się orientuje , a nie chciałabym zepsuć … Z góry dziękuje :)
w jakiej temperaturze należy podgrzewać tą żelatynę w mikrofali? :)
Nie jestem w stanie powiedzieć- moja mikrofalowka nie ma termostatu itp:)
kurczę, bo nie chcę rozwalić ;(… przepraszam za podwójny komentarz, myślałam, że tamten nie został wysłany ;D
To może poszukaj w sieci na jakiej mocy rozpuszczac żelazne najlepiej? Ja po prostu włączam i patrzę co 15s jak jest płynna to kończę:)
a u mnie właśnie wypalona żarówka w mikrofali ;D… serdecznie dziękuję za rady, poszukam :)