Hej kochani! Skusicie się na wirtualną kawkę? Jest pyszna i kremowa, wspaniale orzeźwia i dodaje energii w upalny dzień :) Mowa tu o affogato, czyli włoskiej mieszance espresso i lodów waniliowych. Od jakiegoś czasu eksperymentujemy z nią w weekendowe przedpołudnia i jeśli tak jak my nie przepadacie za kawą wypełnioną pokruszonym lodem ten pomysł może przypaść Wam do gustu. Lody, które dodaje się do affogato pod wpływem spotkania z gorącym espresso zaczynają się topić i całość staje się lekka, kremowa, puszysta…. nie będę pisać więcej, to tylko parę chwil pracy, więc sami spróbujcie i się przekonajcie :)
Hey! Can I invite you for an online coffee date?:) I have a recipe for something yummy, creamy and really refreshing! Yes, I want to share affogato with you, it’s italian mix of espresso and ice cream. We’ve been playing around with this drink for last few weeks with Fab and we love it absolutely! If you also don’t enjoy ”coffee” filled up with crushed ice it’s possible this one might be a good option for you! Ice cream which you use for affogato melts really quickly and you end up with lovely, frothy, creamy beverage to enjoy on hot days :) I’m not going to reccomend it anymore, just give it a go and see yourself :)
Domowe Affogato:
Składniki:
– świeżo zaparzona, gorąca kawa (mocne espresso jest tu najlepsze, ale możecie wykorzystać kawę z zaparzaczki lub nawet mocną kawę rozpuszczalną)
– kulka lodów (w orginale waniliowych, ale nei bójcie się eksperymentować! My lubimy wersję waniliowo-czekoladową)
Przygotowanie:
lody nakładamy do szklanki, zalewamy gorącą kawą i natychmiast podajemy. Mówiłam, że proste :)
Wariacje:
Możecie dowolnie eksperymentować ze smakami lodów, dodawać różne sosy itp. Co powiecie na lody miętowe, albo karmelowe i nieco syropu toffii? Albo rumowe i shot Baileys’a na wierzch? A może spróbujcie z espresso przygotowanym ze smakowej kawy? Same pyszności, za każdym razem możecie próbować innego sposobu na tę kawkę :)
Homemade Affogato:
Ingredients:
-freshly brewed coffee (espresso is the best, you can also use coffee from brikka or prepare strong mixture of instant coffee)
-scoop of ice cream (orginally vanilla, but be bold and experiment!)
Preparation
-place your ice cream in the glass and pour coffee over it. Serve immediately:) That’s it, I said it was easy-peasy, didn’t I?
Variations
You can experiment with ice cream. Try mint, caramel, rum or any other you fancy. Or add splash of your favourite syrup or alcohol (Bailey’s is perfect!). Or use flavoured coffee for your espresso shot. There are endless possibilities to enjoy this drink a little bit different every time you prepare it!
Mam nadzieję, że skusicie się na ten przepis, naprawdę warto! Buziaki!
I hope you will try this recipe, it’s really worth your time! Kisses!
Proste pomysły to często te najlepsze. Na pewno tak właśnie jest i tym razem :) Dziś już na kawę za póżno, ale jutro z samego ranka… jakaś krówkowa algida chyba jest jeszcze w zamrażarce :) Pozdrawiam!
wow, krówkowa algida… brzmi smakowicie! :)
Fajny pomysł :) jutro wypróbuję :) a na razie zapraszam do mnie na bloga: http://greenrabbitsland.blogspot.com/2012/06/prezent-urodzinowy-dla-mojego-meza.html
zobacz co mi wyszło z odgapienia Twojego pomysłu :D
ah! genialna praca! uwielbiam Twoją wersję albumikU!
A już taka kawę znam! Pychota! Pije tez na gorąco np. zimą z mala łyżeczką lodów i mlekiem. ;)
haha, nawet nie wiedziałam, że to się tak nazywa :) My takie coś w domu sami wymyśliliśmy, tylko zamiast mocnego espresso mieliśmy americano :) Pyszności!
haha no ja pamiętam to z takiej jednej włoskiej knajpki gdzie kilka dni pracowałam :) ale nie dziwię się, że sami na taki pomysł wpadliście :D
o mniami! Wypróbuję na pewno!