Witajcie w pierwszej części gotowania po turecku! Na początek chciałabym zaserwować Wam coś niezwykle prostego do wykonania ze składników, które łatwo znaleźć w domu! Jest to potrawa idealna na letnie upały, w magiczny sposób chłodzi organizm, jest przy tym niezwykle zdrowa i smaczna (zwłaszcza, jeśli lubicie czosnek!). Będziemy przygotowywać CACIK (dżadżyk), który jak sami pewnie zauważycie jest blisko spokrewniony z greckim tzatziki:) To świetna propozycja jako dodatek do obiadu czy grilla.
Hey, hello on first part of Turkish culinary adventures! For today I have for you something very easy to make, probably you can find all the ingredients in your cupboard! It’s a perfect little dish for hot weather, it really cools down, stops you from feeling thirsty, it’s also very healthy and delicious (if you are big on garlic!). We will be making CACIK, which as you will see has a lot in common with Greek tzatziki :) It’s a perfect side dish to serve next to dinner or during BBQ.
Przygotujcie: kubek jogurtu naturalnego (u nas jogurt jest bardzo gęsty, szukajcie takiego!), 3 ząbki czosnku, poszatkowane lub wyciśnięte przez praskę, 1/2 posiekanego ogórka, odrobinę wody, sól i suszoną miętę.
Prepare: 1 cup of natural yoghurt (the thicker, the better!), 3 minced garlic cloves, 1/2 chopped cucumber, a little bit of water, salt and dried wild mint.
czosnek zalewamy odrobiną wody, dodajemy szczyptę soli i rozcieramy- dzięki temu czosnkowy aromat łatwiej przeniknie potrawę.
pour a little bit of water over garlic, add pinch of salr and mix it well together- garlic’s aroma will difuse perfectly through your dish thanks to this little thing.
mieszamy czosnkową miksturę z poszatkowanym ogórkiem
mix garlic with chopped cucumber
i całość łączymy z jogurtem, dokładnie mieszamy dodając wodę w miarę potrzeby (ponieważ jak wspominałam turecki jogurt jest bardzo gęsty łatwiej wszystko wymieszać z odrobiną wody, jeśli Wasz jogurt jest rzadki obejdzie się bez tego). Doprawiamy do smaku solą. Wierzch posypujemy roztartą w palcach suszoną dziką miętą. Możecie całość szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce, z czasem całość staje się coraz bardziej ostra i czosnkowa!
and add everything to yoghurt, mix it well adding a little bit of water if needed (as I mentioned, our yoghurt is really thick, so a little water helps to mix it smoothly, if your yoghurt is runny you can skip the water!). Add salt to taste. Sprinkle some crushed dried wild mint over the top. You can store your homemade cacık in an air tight container in the fridge, it will become more spicy and garlicy in time!
Polecam na obecne upały i rodzinne biesiadowanie :) Jeśli chcielibyście poczytać nieco więcej o tej potrawie zajrzyjcie tutaj
It is really perfect for hot weather and family BBQs :) If you want to find out more about this simpel dish have a look at this article!
Musi być pycha :) Będę o nim pamiętała :)
Fajne masz miseczki!!
Kasia to jest piękne! No ja już nie mówię o samym caciku, ale o zdjęciach, przygotowaniu, sercu które w to wszystko wkładasz :) Po prostu miodzio! Na pewno wyląduje u mnie na stole!
Anti napisął dokłądnie to, co miłąm na mysli.
Ale spytam raz jescze… :)
Mogłabym popeosić wymiary Twojego wizualnego pamiętnika?
Tonia- 16×23.5 cm, taki pośrodku między zeszytem a5 i a4 ;)
uwielbiam tzatziki więc to z pewnością też mi zasmakuje! Bardzo mi się podoba ten nowy cykl na blogu:D
Zapowiada się smakowicie. Coś na wzór sosu jaki robię do pieczonych kawałków kurczaka. Dzięki za przepis, na pewno skorzystam :)
fajnie dziewczyny, cieszę się, że Wam się podoba :D;) Mam nadzieję, że kolejne przepisy też przypadną Wam so gustu :D