KUCHNIA TURECKA- börek z ziemniakami {TURKISH CUISINE- potatoes börek}

Dzisiaj będzie smakowicie! Chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ukochanych przepisów śniadaniowych! W Turcji śniadanie, to właściwie ŚNIADANIE, które potrafi trwać godzinami i nasycić do kolacji:) Jednym z jego elementów sa różnego rodzaju potrawy kryjace sie pod wspolna nazwa BÖREK. Ich bazę często stanowi ciasto yufka. W Turcji wystepuje kilka jego rodzajów, ale w Polsce może być ono trudno dostępne, znajdziecie je w sklepie internetowym arabskie smaki i aromaty, możecie również poeksperymentować i zastapić je ciastem filo (kupnym, lub przygotowanym własnoręcznie). Pomiędzy warstwami ciasta umieszczamy różne nadzienia- szpinak, ser, mięso, cokolwiek podpowie wasza wyobraźnia. Dziś chciałabym zaproponować Wam przygotowanie borka z ziemniakami! Jest pyszny, sycacy, fajnie sie prezentuje, dobrze przechowuje sie w lodówce i lubi być odgrzewany. Spróbujcie zrobić coś takiego na śniadanie, późny lunch czy piknik w parku:)

Today I have something yummy for you! I would like to share a recipe for one of my most favourite breakfast dishes! In Turkey breakfast is something really BIG! It can take hours and after really decent one you might feel like you can’t take anything else to your mouth until supper ;) One of the elements of turkish breakfast are dishes called BÖREK. In most cases their base is very thin pastry called yufka. There are many different types of yufka in Turkey, but it might be difficult to obtain in your country. Try to experiment with phyllo pastry if you can’t find proper yufka. Between the layers of pastry we place different fillings- it can be spinach, cheese, minced meat, whatever your imagination tells you! Today I want to show you my favourite potato börek. It’s delicious, filling and looks good too. You can make it ahead and reheat, it gets even better. Try to make something like this for breakfast with a twist or take borek with you for a picnic trip :)

Składniki: 2 płaty ciasta yufka, 4 ziemniaki (obrane, ugotowane i rozgniecione), sól, pieprz, suszona papryka chilli, 1/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, żółtko jajka i odrobina mleka, czarnuszka do posypania
Ingredients: 2 sheets of yufka, 4 peeled, boiled and mashed potatoes, salt and pepper, dried chilli pepper, 1/4 cup of oil, 1/2 cup of water, egg yolk, splash of milk, nigella seeds.

Przygotowanie: Zaczynamy od ziemniaków. Rozgniatamy je w misce z sola, pieprzem i chilli. Nie żałujcie soli i pieprzu, jeśli lubicie mocno pikantne dania śmiało dodajcie hojna porcję chilli.
Let’s start with potatoes. Mix them with salt, pepper and chilli. Don’t be afraid to add more seasoning than you think is ”enough”- you don’t want your dish to be dull.

Przygotowujemy ”polewę”- w kubku mieszamy wodę i olej.
Prepare liquid to soak pastry- mix water and oil together

Płaty rozkładamy na stole i każdy dzielimy na 4 równe części.
Set your yufka on the flat surface, cut it in 4 equal pieces.

Bierzemy jeden z nich, układamy ”czubkiem” w nasza strone i za pomoca pedzelka smarujemy obficie polewa.
Take one and set with pointy top towards you. Spread a generous amount of liquid over the dough with pastry brush

Przy dłuższym brzegu rozprowadzamy część ziemniakowego nadzienia i całość zwijamy ”do siebie”.
Next to the longer side (top) spread some potatoes, than roll the pastry towards you.

Powstały rulon zwijamy jeszcze raz, zgodnie z ruchem wskazówek zegara formujac ślimaka. Zawijamy końcówki i za pomoca odrobiny polewy i pedzelka przyklejamy je w miejscu. 
Once you have it done, roll it again clockwise, shaping rose shape. Secure the edges with a little bit of liquid by sticking them to the sides of your borek.

Odkładamy na blachę do pieczenia lub do naczynia. Powtarzamy z pozostałymi płatami.
Set it on prepared baking tray or dish and repat with remaining pastry sheets.

Żółtko mieszamy z mlekiem, smarujemy nim nasze borki i posypujemy czarnuszka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i zapiekamy przez ok 30min,  do czasu aż borki zbrazowieja i stana sie chrupiace.
Mix the egg yollk with some milk and spread over pastries. Sprinle some nigella seeds over them and place in the preheated (200degrees)oven. Bake for about 30 min until it gets crunchy and golden on the top.

 

10 thoughts on “KUCHNIA TURECKA- börek z ziemniakami {TURKISH CUISINE- potatoes börek}

  1. BM

    Bardzo ciekawy przepis, czy próbowałaś kiedyś eksperymentować z ciastem francuskim, oczywiście cieniutko rozwałkowanym? czy raczej by sie do tego nie nadawało?

    Reply
  2. Lejdi

    no właśnie, bałam się potoku śliny na koniec, a tu nie ma zdjęcia gotowych :) co i tak nie obroniło mnie przed zaślinieniem :)

    Reply
  3. Agi

    ..a ja myślałam że “burki” to chorwacki specjał:) Zajadaliśmy się nimi w Chorwacji, w domu przyrządzamy je z ciasta francuskiego i pakujemy do środka wszystkie “resztki” z lodówki i podajemy polane jogurtem:) Pychota:) Najbardziej lubimy z nadzieniem z fety (pół na pół feta z białym serem+jajo+pieprz) mniami!!! I też zwijamy w ślimaki:D Twoje wyglądają cuuudnie! Czekam na foto gotowych!

    Reply
    1. worqshop Post author

      Już foto dodane:) Agus mi sie wydaje, ze te kuchnie są mocno ze sobą połączone:) jak czytam czasem przepisy na blogu Beaty lipov to tak jakbym widziała tureckie potrawy z balkanakimi nazwami:) ja tez lubię z feta i wtedy obowiązkowo pietruszka:)

      Reply
  4. antilight

    mmm, wygląda smakowicie. Czy podrzucenie do ziemniakow skwarków boczkowo-cebulowych byłoby urazą dla tego dania?

    Reply
    1. worqshop Post author

      Na pewno dodaloby smaku:) moja mama jak jadła to samo powiedziała:) tylko wtedy lepiej turkom nie serwowac-wiadomo boczek jest be;)

      Reply
      1. antilight

        haha no pewnie :) A skwarki to przecież takie polskie zboczenie, bo nie ma to jak okrasa do ziemniaków :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s