Hej, hej! Zapraszam Was dzisiaj na jeden z moich ulubionych tureckich smakołyków, coś smakowitego na końcówkę lata gdy na bazarach stoły uginaja się od dojrzałych warzyw i owoców (w tym cukinii!) a nieco chłodniejsza pogoda pozwala na nieco dłuższe niż zazwyczaj stanie nad rozgrzana kuchenka. Podzielę się z Wami przepisem na mucver- tureckie placki z cukinii, które uwielbiamy chrupać do obiadu czy na podwieczorek, najlepiej w towarzystwie mocno czosnkowego jogurtu :)
Hey! Today I want to invite you for one of my all the time favourite turkish specials! It’s something really yummy for end of summer, when you can buy nice courgettes on the market and cool weather allows you to spend more time above hot frying pan. Let’s have some mucver- turkish courgette pancakes which make perfect side dish for dinner or light snack if served with garlic yoghurt sprinkled with some dried mint:)
składniki: 4 cukinie (kabaczki?), 2 jajka, pęczek cebuli dymki, świeży koperek, szczypta sody, łyżeczka soli, pieprz, szklanka maki (może przydać sie nieco więcej, zależy od jajek i cukinii)
ingredients: 4 courgettes, 2 eggs, spring onions, dill, pinch of soda, tsp of salt, black pepper, cup of flour (you might need more, it depends on courgettes and eggs)
Na poczatek ścieramy cukinię na tarce, solimy i zostawiamy na sitku aby odciekła z niej woda (można dodatkowo obciażyć, im dokładniej odciśniemy wodę, tym mniej maki trzeba będzie dodać do ciasta), w tym czasie drobno siekamy cebulkę i koperek.
Let’s start with courgettes- grate it with the grater, set on coriander and cover with something heavy to drain the excess water, the btter you do that the less flour you will need to add later! In the meantime finely chop spring onions and dill
w sporej misce mieszamy cukinię z jajkami, cebulka i koperkiem, dodajemy makę wymieszana z soda i sola i mieszamy do uzyskania spojnego ciasta. W razie potrzeby (gdy ciasto jest zbyt lejace) dodajemy maki- ciasto powinno byc na tyle zwarte aby upuszczona na deseczke porcja nie rozplywala sie zbytnio na boki. Posypujemy spora porcja pieprzu.
in a big bowl mix drained courgette, eggs, onion and dill. Add flour mixed with sal and soda and mix well until you get thick dough (if needed add some more flour until you get the right consistency – try by dropping some dough on a plate- it should be firm and don’t spread too much.) Season with extra salt and pepper.
Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na brazowo z obu stron. Podajemy z jogurtem posypanym suszona mieta albo z sosem cacik. Takie placki można też mrozić i odgrzewać na patelni.
Życzę Wam mega smakowitej soboty!
Heat up some oil on the frying pan and fry until golden brown on both sides. Serve with some yoghurt sprinkled with mint or cacik. If you have any left put them in a freezer and enjoy later!
have a yummy Saturday!
mniam :) Wygląda smakowicie!
kurcze, piszę komentarze u Ciebie, już się w końcu postanowiłam z FB logować, a tu nadal jakieś problamy, raz są raz nie ma… :/
anyway, chciałam tylko zameldować że placuszki wczoraj zrobiłam i wyszły przepyszne! nawet lepsze na zimno niż na ciepło :) na pewno do powtórzenia!
anniko, super :) cieszę się, że udało Ci się zalogować, nie wiem czemu wordpress tak działa, mam odbezpieczone wszystkie zabezpieczenia w komentarzach, a on i tak płata figle :(