very delicious breakfast rolls!

Few weeks ago I shared in one of my instagram photos some simple breakfast treat and many of you asked for receipe for it. Finally I had time to repeat it, take photos and write down the ingredients so today I can share it with you! I think the timing is perfect too- with Valentine’s Day coming soon you can surprise someone special with lovely breakfast or snack made by you! It’s easy and quick to make and most probably you will have all the ingredients in the cupboard :)

Jakiś czas temu podzieliłam się instagramowym zdjęciem naszego śniadania i wiele z Was pytał o przepis na bułeczki, które tam pokazałam. Udało mi się dzisiaj upiec je po raz kolejny, zrobić zdjęcia i spisać przepis, mogę się więc nimi podzielić! W sam raz jeśli chcielibyście wykorzystać je na walentynkowe śniadanie :) Albo na niedzielne śniadanie. Albo zupełnie bez okazji! Są wspaniałe, szybko można się z nimi uporać, a wszystko czego potrzebujecie znajdziecie pewnie w kuchennych szafkach!

breakfast rolls worqshop

 

First, make the dough. You will need 25g of fresh yeast, 250 g of flour (I mix 150g of white flour and 100 g of brown flour), 120 g of  softened butter (margarine will work too), 1/2 cup of cream or thick yogurt, 1 tbsp of sugar and a pinch of salt. Mix yeast, sugar and cream/yogurt in small bowl, set aside. In a bowl mix flour, butter and yeast mixture, knead until you have nice and elastic dough. Set aside (this dough is great as it doesn’t need to grow!). Heat up the oven to 180 C.

For the filling I used few spoons of tomato sauce mixed with extra oregano and granulated garlic,  handful of sun dried tomatoes (soak them in hot water if you are using the dry ones!), handful of green olives, few slices of pepperoni and some cheese. The great thing is that you can use here your favorite ingredients- it’s totally up to you, add some peppers, mushroom, sweetcorn? Or maybe make feta and spinach version? Just check your fridge and get creative!

Roll the dough until it gets 0.5 cm thick. Spread tomato sauce leaving 2-3 cm margin around the edges, on the top of the sauce place your favorite ”toppings”. Roll everything tight and then cut in 1-1.5 cm slices using sharp knife. Put them on prepared baking tray and bake for about 20 min in 180C. It couldn’t get easier, right?:)

breakfast rolls worqshop1

 

Na początek zróbmy ciasto. Potrzebne będzie 25g świeżych drożdży, 250 g mąki (u mnie 150g zwykłej i 100g pełnoziarnistej), 120 g miękkiego masła lub margaryny, 1/2 szklanki śmietany lub gęstego jogurtu, łyżka cukru i szczypta soli. Drożdże, cukier i jogurt łączymy w miseczce, rozcierając drożdże, odstawiamy. Mieszamy mąkę, sól i masło; dodajemy mieszankę z drożdżami i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na czas przygotowywania nadzienia (ciasto jest super bo w przeciwieństwie do tradycyjnego dożdżowego nie musi wyrastać!), w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Najfajniejsze w tych bułeczkach jest to, że nadzienie można dopasować w 100% do swojego smaku i gustu! U nas na ogół bazę stanowi sos pomidorowy wzbogacony przyprawami- granulowanym czosnkiem, tymiankiem i oregano. Rozsmarowuję go na cieście rozwałkowanym w prostokąt na grubość 0.5 cm zostawiając 2-3 cm brzegu dookoła. Na to układam garść pokrojonych suszonych pomidorów, garść oliwek, kilka plasterków peperoni i żółty ser. Możecie spokojnie eksperymentować- cebulka? podsmażone pieczarki? pieczona papryka? szpinak i feta? Dlaczego nie:) 

Całość zwijam w ciasną roladę i kroję ostrym nożem na plastry grubości 1-1.5 cm. Rozkładam na przygotowanej blaszce i zapiekam ok 20 min w temperaturze 180 stopni i gotowe. Nie może być chyba prościej, prawda?

breakfast rolls worqshop2

 

I’m writing this post just after eating few of those after long run this morning and oh, they are really delicious! Fab gets really excited when we have them for breakast at the weekends and then we can heat them up later for yummy snack! They are like yummy pizzas, just a tiny bit healthier thanks to being homemade!

Piszę tego posta na świeżo po zjedzeniu kilku takich bułeczek po długim biegu nad morzem i naprawdę są one niesamowite! Fab jest w 7mym niebie za każdym razem gdy lądują one u nas na stole w weekendy, lubimy je świeże, prosto z piekarnika, ale na zimno lub odgrzewane też smakują genialnie! To tak jakby zajadać się mini pizzą, tyle że zdrowszą bo domową :)

breakfast rolls worqshop cinamon sugar

 

And speaking about the dough- I like to keep some aside to make mini cinammon rolls! Again, roll your dough flat, sprinkle some brown sugar and cinammon over it, roll, cut in slices and slide into the oven. We love them with tea! Tonight we are going to babysit some special little guy and I’m definitely taking few of these with me! Have a lovely Saturday night whatever you are up to!

A jak już jestem w temacie- zdrowsze bo domowe, uwielbiam to ciasto samo w sobie, smakuje super i dzięki pełnoziarnistej mące jest chociaż odrobinę po zdrowszej stronie, wypróbowałam je więc w wersji na słodko, robiąc moje ulubione cynamonowe ślimaczki! Na ogół odkładam kawałek ciasta z głównej porcji, później cienko go rozwałkowuję, posypuję brązowym cukrem i cynamonem, zawijam i tnę na kawałki, które zapiekam tak jak poprzednie roladki. Uwielbiamy je z herbatą! A dzisiaj wieczorem wybieramy się do naszego ulubionego malucha na babysitting, z pewnością zabiorę kilka tych przysmaków ze sobą! Spokojnej i udanej soboty cokolwiek zamierzacie dziś robić!

 

6 thoughts on “very delicious breakfast rolls!

  1. Agi

    wyglądaja tak apetycznie że zaśliniłam się strasznie!!!! Już mam je w planach na sobotni obiad!!!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s