Jesienne ciasto z jablkami

Najlepsze i najsmaczniejsze, jesli najdzie nas ochota na ciasto jablkowe inne niz klasyczna szarlotka, polecam serdecznie! Przygotowanie go zajelo doslownie kilka minut, jest pysznie wilgotne i mocno owocowe, bosko pachnie cynamonem, mozna upiec z orzechami, ale bez nich tez smakuje wybornie!  W dodatku do przygotowania ”brudzi” sie tylko lyzke, szklanke i dwie miseczki i wyszlo nawet w moim niedopiekajacym mini piekarniku :) Mam ochote wyprobowac je tez w wersji muffinek, zobaczymu! My nasze ciacho wrzucilismy rano do nagrzanego piekarnika i po sniadaniu jedlismy na cieplo z pysznymi tureckimi lodami maras,ktore dzieki zawartosci specjalnie przetworzonych orchidei sa niezwykle kremowe i … ciagutkowe! Koniecznie polecam sprobowac odwiedzajacym Turcje :) Przepis leciutko zmieniony pochodzi stad, polecam zajrzec bo inne wypieki tez wygladaja kuszaco!

SKLADNIKI:

1 1/2 szklanki maki

1 szklanka cukru (wg mnie spokojnie 3/4 starcza, zwlaszcza jesli chcecie tez jesc z lodami)

1/2 lyzeczki sody

1/2 lyzeczki soli

1/2 lyzeczki cynamonu

2 jajka

1/2 szklanki oleju

1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

1 1/2 szklanki pokrojonych w male kawalki jablek (ja swoich nie obieralam)

ewentualnie 1/2 szklanki orzechow (wloskie, migdaly, laskowe- co lubicie)

1. Rozgrzac piekarnik do 180 stopni, wylozyc blache papierem do pieczenia (pieklam i w okraglej tortownicy i w keksowce, nie robi to wiekszej roznicy)

2. Przesiac do miski (albo wymieszac trzepaczka do jajek po wsypaniu) wszystkie suche skladniki

3. W drugiej misce roztrzepac jajka, az sie lekko spienia, dodac pozostale mokre skladniki

4. Wymieszac suche i mokre, dodac jablka, ewentualnie orzechy, przelozyc do blachy

5. Piec ok. 40 min

Smacznego :)

Przy okazji tym przepisem zapraszam na zagladanie na bloga,  od czasu do czasu beda sie pojawialy tu rozne jesienne inspiracje:)

 

3 thoughts on “Jesienne ciasto z jablkami

  1. pasiakowa

    Mhhmmm…pycha :) Wczoraj też piekłam bardzo podobne – z jabłkami i orzechami właśnie – tylko piekarnik odmówił mi posłuszeństwa i trzeba było ratować się dziwnymi sposobami, żeby się nie wyłączył w trakcie pieczenia (co zresztą zrobił….. i mimo szybkiej akcji ratunkowej mamy lekkiego zakalca ;) )

    Reply
  2. worqshop Post author

    skad ja to znam… moj piekarnik tez lubi platac takie figle :) a w dodatku mamy regularnie odlaczany prad na osiedlu, wiec tez rozne czary nad ciastem czy chlebem nieraz odchodza :)

    Reply
  3. maj.

    Właśnie skończyłam je robić i czekam na efekt…
    Z przerażeniem lekkim, bo kuchnia to nie jest moja mocna strona :D
    Ale i z nadzieją, bo zapach obłędny ….:)))))))

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s